zondag 8 maart 2015

The Great Chain of Being

De Driewarmer heeft geen vorm maar wel een functie zegt de Gele Keizer is zijn canon over de Interne Geneeskunde. Het is één van de 12 meridianen, die verder bijna allemaal een herkenbare orgaannaam hebben. zoals long meridiaan, dikke darm meridiaan. Deze niet, het is de stroom die de drie warmers verbindt, die van boven met midden met onder, en diens functies representeert. 
De onderste warmer herbergt de poort van vitaliteit en is als een vuur dat het hele systeem verwarmt; de middelste warmer vertegenwoordigt alle absorptie en transformatie van de spijsvertering en de bovenste warmer huist in de borst  waar de longen een koele mist laten neer druppelen en de geproduceerde mix van vuur en voeding dirigeren en verspreiden in het meridianen netwerk. Dit ingenieuze systeem wordt op een ingenieuze manier in stand gehouden en onder allerlei omstandigheden gecorrigeerd en geadapteerd, het is als het grote eco-systeem van de wereld maar dan in het klein, in ons eigen lichaam. (Vergelijk het met een kas in de hortus botanicus, een nauwlettend geadapteerd systeem van temperatuur en vochtigheid!)
Dit onderling verweven zijn van alles, alles is afhankelijk van en verbonden met elkaar en werkt idealiter zo met elkaar samen dat een balans ontstaat die zich laat zien in een meedogenloze helderheid en schittering in de ogen: de Shen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten