woensdag 11 november 2015

Moxa, het branden van Bijvoetkruid


Er is een wijsheid  dat als je een acupuncturist bezoekt en je ruikt niet de kruidige geur van moxa, bijvoetkruid, je moet maken dat je wegkomt. Ik zou een lans willen breken voor eenzelfde opstelling naar shiatsu therapeuten. Ki bewegen, dar zijn we goed in, maar opbouwen, verwarmen, voeden, daar is moxa als geen ander middel geschikt voor.
Wat is Moxa? Moxa is is een door de Nederlandse dominee Busschoff  bedachte naam voor de toepassing van het branden van bijvoetkruid ( artemisia vulgaris) op acupunten en ashi (pijn)punten. Hij verbleef rond 1600 als scheepsdominee in Vietnam en leed als velen met eenzelfde dieet van vlees en alcohol aan jicht. Niets hielp, tot hij in contact kwam met een inheemse vrouw, die hem met moxa behandelde. Al na één keer is hij pijnvrij, hij tekent een prachtige prent van zichzelf , moxa op de voet, stoom uit de oren. Hij is zeer geïnteresseerd, loopt stage bij de inheemse en beschrijft een aantal buitengewone casussen die hij meemaakt. Hij publiceert een boek : ''Podagra'' ( jicht) wat verschijnt in 3 talen.Maar het belangrijkste komt hij niet te weten, wat  het kruid precies is en hoe het wordt geproduceerd.


De handel flopt, en we zijn pas nu weer op het punt om de merites van deze behandelwijze ten volle te onderkennen.
Een van de meest grootschalige onderzoeken ooit, vindt op dit moment plaats in Oeganda en Zuid Afrika, waar de moxa wordt ingezet voor de behandeling van TBC, waar nog altijd wereldwijd ongelooflijk veel mensen aan sterven, zeker in combinatie met andere immuniteitsvreters als HIV en AIDS. Zo als het er nu uitziet gaan die onderzoeken er voor zorgen dat moxa als officieel geneesmiddel te boek komt.
Kijk eens rond op http://moxafrica.org/index.html

Veel behandelaars klagen over de geur en rook van moxa, niet wetend dat de toepassing van directe moxa werkt met een veel fijnere en schonere kwaliteit van de bijvoet plant, zodat het nauwelijks rookt. Ik krijg regelmatig de vraag waar ik die lekkere wierook heb gekocht!
Kortom, gun jezelf een upgrade in het directe moxa gebruik.
Voor als je het bent vergeten, bekijk de filmpjes nog eens.
http://docsave.eu/start/index.php?page=shop&k1=moxa&k2=japanisches_special&kat=moxa_japanisches_special

Geen opmerkingen:

Een reactie posten