zaterdag 9 januari 2016

Hernieuwing

Vruchteloos zoekend in mezelf en om me heen om deze vreemde periode in de tijd te duiden  kwam ik op een hexagram van de I Tjing geduid in het boek van Jaap Voigt ( Leven en werken in het ritme van de seizoenen). De duidelijkheid die dit me verschafte wil ik graag met jullie delen.

De I Tjing is een wortelboek van de oosterse beschaving en presenteert orakels aan de hand van zes veranderlijke yin en yang lijnen. Je kunt een vraag stellen en dan met een muntje je hexagram, je zes lijnen, bij elkaar gooien. 

Dit hexagram is een verbeelding van de tijd van het jaar : 4 januari-4 februari. 
Het heet : de Terugkeer, het Keerpunt (Hexagram 24)
De onderste lijn is vast, de 5 erbovenop zijn gebroken, yin, lijnen.

Afbeeldingsresultaat voor hexagram 24
"Het gaat hier over hernieuwing en over de terugkeer van levenskracht die van onderop, vanuit het onderbewuste, omhoogdringt. Na de volle periode van expansie -van februari tot en met juli- en de volle periode van contractie -van augustus tot en met december- wordt in deze tijd weer een nieuw begin gemaakt. Dit nieuwe begin heeft de aard van een hernieuwing en niet de aard van vernieuwing. Dat wil zeggen dat vanuit de reeds aanwezige essentie, vanuit je oorspronkelijke zelf, de eerste nieuwe kiem ervaarbaar wordt terwijl deze de oppervlakte van je bestaan nog niet bereikt heeft. Deze nieuwe impuls zal zich eerst nog door rust verder moeten versterken. Dan komt hij als vanzelf bij je op. De vraag is wat er door jou heen geboren wenst te worden." 

Ineens begrijp ik van dit moment het rusteloze, ik wil iets doen, toegang krijgen tot de energie om vorm te geven, terwijl ik niets anders kan doen dan afwachten, toelaten wat er moet gebeuren. De autonomie van dit proces stelt me behoorlijk op de proef maar ben blij met het begrip. Ik kan mezelf zachtjes toespreken dat het goed is zo, dat het geluk zichzelf uitkristalliseert. De bolletjes komen al zachtjes op uit de grond en ik hoor ook al lijsters zingen, ik ga proberen rustig af te wachten en te zien wat zich wil aandienen.

 Afbeeldingsresultaat voor hexagram 24


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten