vrijdag 8 mei 2015

Poep en Denken

Veel poepberichten in de krant deze week. Poep is hot.
Deze week in de Volkskrant een vader-onderzoeker die de relatie tussen autisme en hersenen onderzoekt als hij een enorme vooruitgang in zijn zoons gedrag bemerkt na een antibiotica kuur voor diens keelontsteking. De zoon van 5 die nooit meer dan één-woord antwoorden gaf vraagt in een nooit eerder gehoorde volzin  of zijn vader het hele verhaaltje wil voorlezen, gaat ineens op onderzoek en ontdekt zijn fiets die al eindeloos in een hoek wacht. Frappant.
Vandaag kopte het Parool: Een glansrijk leven voor poep! ( en haar genezende darmbacteriën): Donorpoep tegen chronische diarree en wellicht ook suikerstofwisselingsziekten en overgewicht. Als begeleidende foto en gelig soepje geflankeerd door een wc rol en een geroosterde boterham: toekomstbeeld?
"De mooie voedselmachine, alles over de darmen, een onderschat orgaan" van Giulia Enders is al tijden een bestseller. Behalve een degelijke uitleg over de spijsvertering legt zij ook uit hoe de informatiestroom werkt tussen darmen en hersenen via de tiende kopzenuw. Langs de nervus vagus, zoals die het Latijn heet,wordt voor die persoon belangrijke informatie uitgewisseld tussen de 2 systemen. Prikkels als stress kunnen een seintje naar de darmen geven om even andere prioriteiten toe te laten en andersom kunnen prikkels uit de darmen zelf een ongewoon heftige hersenactiviteit te zien geven op een scan in het geval van bv prikkelbare darmsyndroom.

Heerlijk deze bewegingen tot eeuwenoude inzichten vanuit de Oosterse Geneeskunde.
Iedereen begrijpt dat de Oosterse Geneeskunde een begripsmodel is, een concept, wat werkt met informatie modellen. Lastig te begrijpen voor mensen die vragen om bewijzen, om uiterlijke manifestaties.Die zijn er niet, behalve bovenstaande, in de realiteit.


Het model wat op de poep van betrekking zou zijn is de functie van de groot-yin meridiaan van de benen, de milt meridiaan. Functie van de (Chinese) milt is transport en transformatie van voeding( in de ruimste zin van het woord) en legt daarmee de basis voor weldenkendheid, het weten wat goed voor je is, de zorg voor jezelf en je omgeving, de helderheid van gedachten, het kunnen laten rijpen van ideeën , gedachten en die kunnen vasthouden. Een bijproduct van een slecht werkende spijsvertering is slijm. Heb je wel eens goed kunnen nadenken met een slijmerige verkoudheid of voorhoofdsholte ontsteking? Constante kopzorgen maken dat je je milt verzwakt met als gevolg een slechtere zelfzorg, er ontstaat een neerwaartse spiraal. Hetzelfde doet voeding die te weinig vraagt van de spijsvertering ( over-voorbewerkt of te korte ketens, lees geraffineerde suikers). Er ontstaat een slechtere vertering, er wordt minder energie getransformeerd, alle weefsels die worden onderhouden door de miltenergie gaan op rantsoen, zo ook de hersenen. Zo ook je denkend intellect. Je kunt ineens niet meer iets van meerder kanten bekijken en je denken wordt meer ingekapseld en dogmatischer, in plaats van vrij wordt het geknoopt.
Weldenkendheid is een mooi streven en begint gewoon bij de maag. De kijk op darmflora (het zijn eigenlijk geen plantjes maar toch noemen we ze zo) is behoorlijk ingezoomd. Ik zou toch willen pleiten voor een aanvang van uitgezoomd : het hele plaatje. Levert ook nog fijnere recepten op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten