zondag 15 februari 2015

dikke darm meridiaan

De dikke darm meridiaan is de yang-counterpart van de long. Ze begint in de wijsvinger en loopt over de zijde van de arm-strekkers over schouder en hals , langs de mond naar de hoek van de neusvleugels. Van oudsher heet deze meridiaan de tanden meridiaan omdat het meridiaanverloop daar een belangrijke invloed heeft. Het beroemdste punt van deze meridiaan, hegu ( in het Chinees) of koko in het Japans in het web tussen duim en wijsvinger is een fijn punt om kiespijn zolang te stillen of je voor te bereiden op een bezoek aan de tandarts.
Het beeld van een jong kind die met een gestrekte wijsvinger de wereld om zich heel probeert te categoriseren is wel meest typisch. Door het aan te wijzen en te benoemen ( die!, die!) wordt er onderscheid gemaakt tussen zichzelf en de wereld en zo indeling gemaakt en een vorm van orde geschept. Waar de longmeridiaan ( zie hiervoor) vooral gaat over het naar zich toe halen en zich verhouden tot, is de dikke darm meer gericht op het de juiste afstand en orde bepalen, wat zich het duidelijkst uit als je de meridiaan strekt en er een duidelijk afwijzende houding ontstaat, helemaal als je hals en gezicht ook mee doen.( zie onderste foto)
Het mooiste is wel het spel met weggooien, waar een kind een fase doormaakt dat het vooral spullen van zich af wil gooien, vooral leuk als de volwassene het telkens terugbrengt. Uiteindelijk oefent het kind hier het Nee en het kunnen loslaten, welke functie de dikke darm uiteindelijk in het lichaam vertegenwoordigt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten