maandag 20 mei 2013

what's in a numberGetallen zijn niet lukraak of toevallig gekozen in de oosterse traditie. Het getal versterkt de boodschap van wat het telt, het karakter voor het getal alleen al vertelt het verhaal.

Om beweging en onderlinge samenhang aan te geven kiezen we het getal vijf, bijvoorbeeld voor de 5 fasen theorie. Dit paradigma, wat oorspronkelijk is ontworpen voor de politiek, vind je overal terug in het oosters gedachtegoed, het tonenstelsel, de schilderkunst , de kookkunst, en dus ook in de geneeskunde. Het gaat over de voedende en controlerende relatie tussen de 5 elementen water, hout, vuur, metaal en aarde.Emoties komen met zeven, het karakter zeven geeft aan dat iets de oppervlakte doorboort en naar buiten komt, wat emoties doen.
Het getal drie vertegenwoordigt hemel en aarde en de mens die in dat krachtenveld beweegt. Lao Tze schrijft in zijn klassieker de Dao De Jing:


'Uit Dao werd één geboren
 Uit één werd twee geboren
 Uit twee werd drie geboren
 Uit drie kwam alles voort’.
Veel dingen in het lichaam komen in drieën: de drie kiemlagen in de embryo waar al onze weefsels uit ontstaan, de drie warmers die de fysiologie van ki verzorgen: borst, buik en bekken ( wordt vervolgd), je vinger- en teenkootjes, de drie posities waarin we de pols voelen ( die de drie warmers representeren) ,op drie dieptes, de drie gebieden van de tong diagnose, de drie schatten: Shen, Ki en Jing, waarover later.


Deze representatie van drie geeft een diepe neerslag aan van de onderlinge samenhang tussen mens , hemel en aarde en daarmee de holistische karakter van de oosterse visie op ons bestaan: Body, mind & soul.


Het getal negen is het laatste getal, het eind dat ook weer een begin inhoudt, yang geeft zich over aan yin. Er zijn 9 maanden zwangerschap, er zijn 9 lichaams-openingen, er zijn 9 typen naalden.
Alle klassieke boeken uit de Chinese geschiedenis: de I Tjing, de Nei Jing, de Dao de Jing, hebben 9 maal 9 is 81 hoofdstukken om de inhoud ervan kracht bij te zetten, dat wil zeggen: niet meer weg te denken uit de geschiedenis.

ik ga werken aan 81 blogberichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten