woensdag 6 maart 2013

Schatplicht I


Shiatsu is een neerslag van alle eeuwen traditie die er aan vooraf gingen.
Dit is het scheppingsverhaal wat de Japanse kinderen verteld krijgen:

Er was eens de oerknal van de reus Pan Gu. Hij leefde 18000 jaar in een reuze ei waar alles was zonder dat iets vorm kreeg, de oer-chaos, een soort zwart gat met niets maar tegelijkertijd alles: de tai Yi, de Great One, een sluimerende voor-wereld.
Toen hij zich begon te vervelen en zich uitrekte, scheurde het ei,en kwam de inhoud vrij. De lichte dingen stegen op, de zware dingen zakten en Pan Gu redde de wereld in aanleg door er tussen te springen en yin en yang, lees hemel en aarde te scheiden met zijn onstuimige groei.
Na 45000 km groei in weer 18000 jaar waren hemel en aarde gestabiliseerd en de reus zo vermoeid dat hij verging :zijn adem werd de wind, zijn bloed en zweet vormden rivieren, meren en de grote oceanen. Zijn rechteroog werd de maan, zijn linkeroog de zon, zijn vacht vormde zich tot bossen en uit de beestjes die daarin leefden ontstonden de eerste mensen..


Vorig jaar opperde een hoogleraar dat wellicht de eerste zin uit de bijbel fout is vertaald: In den beginne schiep God de wereld , zou beter vertaald kunnen zijn als :in den beginne scheidde God de wereld. Interessant gegeven met bovenstaand verhaal in gedachten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten