woensdag 9 november 2016

Pleidooi voor het trainen vanuit Het Innerlijk landschap
In ons oosterse geneeskunde-vakgebied werken we holistisch, we brengen geen scheiding aan tussen lichaam en geest, een gedachtegoed waarmee we in de westerse wereld allemaal groot zijn geworden.
Hoewel het woord het tegendeel oproept werken we in de oosterse geneeskunde wel vanuit een dualisme : die van het innerlijk en het uiterlijk landschap. Het uiterlijk landschap, ook wel het gemanifesteerde landschap, is wat je ziet en vast kan pakken. De meeste trainingen die we kennen vinden plaats binnen dit landschap: trainen van (spier) kracht, flexibiliteit, core stability, alles gericht op optimale tonus van spieren en pezen.
Het innerlijk landschap is datgene waar ons gemanifesteerde lichaam uit ontstaat en weer in terug stroomt, meer als een potentie. Door je op dit niveau af te stemmen maak je contact met ki (Qi) :de meridianen en chakra’s. Dit lichaam is heel en ook buitengewoon overvloedig. Wat ook je ziektegeschiedenis is, alles in dit lichaam heeft de originele instellingen, alles is compleet. Training vanuit dit landschap werkt op optimalisering van ki, meridianen en energiehuishouding, bewustzijn.
In het Taoïstische wereldbeeld is het Uiterlijke Landschap als een soort topje van een golf. Terwijl de oceaan die de golf draagt of voortbrengt het Innerlijke Landschap is.
Zelf deed ik al jaren meridiaan strekkingen als manier om mijn eigen gezondheid te onderhouden, een serie van 6 oefeningen die alle meridianen ‘aanzet’. Ik ben nogal stijf en het voelde meer als een soort stretchen, maar vooral: ik bleef stijf. Sinds ik werk vanuit het innerlijk landschap heb ik meer verbinding en gevoel met wat ik doe en lijk ik wel soepeler te worden. Waarom met het puntje van de golf werken als je een oceaan in beweging kan brengen?


1 opmerking:

  1. Mooi stuk Joyce! Dat afstemmen op/werken vanuit het innerlijk landschap, en die oceaan in beweging brengen, hoe werkt dat praktisch gezien bij jou?
    Groet, Jelle

    BeantwoordenVerwijderen