zondag 26 juni 2016

Panda's en Ki

Ik geef toe dat ik een zwak heb voor tekenfilms, helemaal als ze speels verpakte waarheden bevatten.
Kung Fu Panda is er zo een. Alsjeblieft, ga kijken, leer met kinderogen en neem vooral alle kinderen mee die je te pakken kunt krijgen. De laatst uitgebrachte, nummer 3 alweer, gaat vrij expliciet over Ki, Qi in het Chinees.Zonder de film te willen spoilen gaat de Panda op zoek naar deze vitale levensenergie in zijn geboortedorp. De zoektocht gaat niet zonder kleerscheuren maar het resultaat mag er zijn. ''Want Ki is er altijd, er is geen plaats wat het niet heeft."
Natuurlijk, soms ziet ki er uit als een vonkenregen, soms is het alleen het speelse oplichten van een blik. Maar Ki is in alles, begeleidt alle levensprocessen, verwarmt, beweegt, transformeert, is leven.
Door je bewust te zijn van ki en het te trainen creëer je leven(digheid), creëer je balans en optimale emotionele en energetische stabiliteit. Je zorgt voor optimale uitgangspunten voor het realiseren van je (levens)bestemming.
In shiatsu diagnosticeer je de overall staat van de ki, de tekorten en de excessen. De tekorten zijn de bevroren afgesneden delen, de pijnlijke emoties, stukken die je liever uit het zicht houdt. Ze zijn uit je bewustzijn, je beademt ze nauwelijks, ze horen er niet bij. De excessen zijn de bewakers ervan, de compensaties, de survival technieken. Vaak zijn dit de plekken waar je pijn en spanning ervaart, waar het hard is, waar de knopen zitten. In Shiatsu nodig je met je handen de ki uit om te stromen. Je gebruikt loodrechte voedende druk om opnieuw contact te maken met de bevroren, onbewoonde gebieden, je lost met stevige verspreidende technieken de excessen op die veel energie vasthouden en kunnen ontspannen als er geen survival meer nodig is. Je creëert ruimte, adem, bewustzijn, ontspanning.
Je nodigt ki uit om haar oorspronkelijke plek weer in te nemen, namelijk overal.

Kijk alvast even voor de voorpret: http://www.kungfupandafilm.nl/#videos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten