zondag 2 november 2014

Het begin van meridianen (I)

Als je er even voor gaat zitten en je voorstelt hoe het allemaal begon. Hoe jij begon. Eicel en Spermacel: Een samensmelting van 2 geweldige vitale cellen die hun geluk najagen en in elkaar opgaan. De oerknal, samensmelting en begin van een nieuw leven. In luttele uren is het leven zich al aan het delen onderwijl zoekend naar een goede plek om in te dalen.Heel langzaam in onze ontstaansgeschiedenis specialiseren cellen zich tot hun latere taak, maar meridianen zijn er al vanaf het eerste uur, zij vervoeren de oorspronkelijke oerkracht waar de kiem tot leven in besloten ligt, de Jing. Zij geven structuur, dirigeren, bouwen.Deze meridianen noemen we de wondermeridanen, 'extra vessels' in het Engels: meer vergelijkbaar met brede vaten dan met dunne lijntjes.
Pas na je geboorte ontwikkelen zich de meridianen, net als dat onze motoriek zich ontwikkelt vanuit reflexen die zich langzamerhand vertalen naar bewuste spierspanning, in relatie tot in-en uitwendige prikkels. 

De drinkreflex ontstaat in contact met het aanraken van je wang, het hoofd draait zich dan en de lippen tuiten, dit is het begin van de vorming van de maag meridiaan. In een wat latere fase zien we kleine kids van alles benoemen met hun wijsvinger, die! zeggen ze dan meestal. Er wordt gerubriceerd en onderscheid gemaakt tussen zichzelf en hun leefomgeving, en daarmee ook de mogelijkheid om dingen al dan niet op te nemen. Denk aan het beroemde wegdraaien van het hoofd als het eten er niet in mag, begin van nee. Dit is de vorming van de dikke darm meridiaan.
Al hongerig naar meer?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten