dinsdag 10 december 2013

zitpositie

Als we shiatsu geven met de ontvanger in zitpositie zijn zowel gever als ontvanger rechtop, dat geeft een gelijkwaardigheid die ontbreekt in de liggende posities. Dat kan heel belangrijk zijn in het contact.
Ook, door het wegvouwen van de benen is de romp direct aangesloten op de aarde wat voor veel mensen gemak geeft in het settelen, het is een kortere route, er is niets tussen.
Dus de relatie hemel-aarde-mens ertussen, is in de zitpositie een helder contract.


We beginnen met de wervelkolom, de backbone, ruggensteun, die in het midden van het lijf het lichaam vorm geeft tegen de zwaartekracht. De zee van yang zoals de meridiaan heet die over de wervellichamen loopt, geeft tegenwicht aan de zachtere ontvankelijker voorkant: de zee van yin. Door de wervelkolom te betasten kunnen we voelen of de wervelkolom recht loopt of bochten maakt.
In de korte lijn die het lichaam zo maakt, vallen gestagneerde gebieden eerder op. Alle dwarse lijnen die de vrije stroom van ki tussen boven en beneden kunnen beperken, zijn geprononceerder: de nek/hals, het gebieden tussen de schouderbladen met het middenrif, de gordelbaan net boven de darmbeenderen. Allemaal behandelen; voor je het weet zijn het dwarsliggers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten